2022. január 6., csütörtök

Könyvajánló a neveléshez és a mindennapokhoz

 

Kedves Olvasók!

 

Ebben a blogbejegyzésben könyveket szeretnék ajánlani, melyek segítségünkre lehetnek a nevelésben és embertársi kapcsolatainkban. Az alább bemutatott kötetek mind gyakorlati megközelítésűek, a mindennapi életben is használható tanácsokkal. A könyvek elolvasása nem szükségeltetik ahhoz, hogy jó szülők vagy jó emberek legyünk, de ha mégis úgy döntünk, beszerzünk egyet vagy többet a listából, segíthetnek minket (és gyermekeinket) az utunkon. Ezekből is, mint minden másból, azt raktározzuk el magunkban, amit jónak látunk, viszont fontosnak tartom kiemelni, hogy mindegyik könyv szerzője pszichológus szakember, így ha olyannal találkozunk, amivel elsőre nem értünk egyet, ne vessük el rögtön, hanem olvassunk tovább, járjunk utána, legyünk befogadóak.

A könyvek elolvasása nem helyettesíti a nevelési tanácsadást vagy a pszichológusi ellátást, ill. nevelési szakértőkké sem válhatunk az elolvasásuktól (sajnos). Ha úgy érezzük, további segítségre vagy tanácsa van szükségünk, forduljunk bátran szakemberhez.

 

Lukács Liza: Hogyan szeretsz?

Kulcslyuk Kiadó Kft., 2020

2 520 Ft

https://nyitottakademia.hu/webshop/konyv/lukacs-liza_hogyan-szeretsz-5014?gclid=Cj0KCQiAw9qOBhC-ARIsAG-rdn6elfPqdjW_dwG6fu3p17Pe6OQnsfiRNeDTH91UwH3s2RqJ2zESX-UaAkhUEALw_wcB

Az első könyv az önismeretre fókuszál, ami a jó és stabil neveléshez elengedhetetlen. A szerző a múltban átélt tapasztalatok hatását mutatja be, illetve azt, hogyan ismerhetjük fel és tudatosíthatjuk ezeket. Ajánlom mindenkinek, aki szeretne tudatosságot vinni az emberekkel való kapcsolataiba, és még jobban megérteni, hogyan (és miért) viselkedik gyermekével.

 

Guy Winch: Hogyan gyógyítsuk meg az összetört szívet?

HVG Könyvek, 2019

1 320 Ft

https://hvgkonyvek.hu/konyv/hogyan-gyogyitsunk-meg-egy-osszetort-szivet

Guy Winch könyve nem csak a „nagy bajok”at követő szívfájdalomra kínál megoldást, hanem az életben bármelyikünk (így gyermekeink) által tapasztalható fájdalomra is. A szerző bátorítja a megértést, és hangsúlyozza az empátia és a másik meghallgatásának fontosságát. Fontos és megszívlelendő tudás egy zsebünkben elférő könyvbe zárva.

 

Jessica Joelle Alexander és Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra

HVG Könyvek, 2017

2 975 Ft

https://hvgkonyvek.hu/konyv/gyerekneveles-dan-modra?gclid=Cj0KCQiAw9qOBhC-ARIsAG-rdn7JhRJm4kycKU6eyjy29YM6uZSgNvk-_6U-Im37_VC2WMsBGTceOKsaAp3SEALw_wcB

Az amerikai és dán szerzőpáros könyve hasznos nevelési tanácsokkal bír akkor is, ha lebontjuk róla Dánia iránti rajongásukat. Érdemes ebből a szempontból kritikus szemmel olvasni a könyvet, hiszen ott sem kolbászból van a kerítés, és az emberek sem tökéletesen boldogok. Viszont, ha a könyvnek ezt az elemét el tudjuk engedni, akkor hasznos alapelveket olvashatunk, melyeket beépíthetünk a saját családunk életébe.

 

Alice Eaton: Lelki elsősegély gyermekünknek - Egyszerű gyakorlatok a szorongás, a félelem, az aggodalom csillapítására

Kossuth Kiadó Zrt., 2021

3 315 Ft

https://www.libri.hu/konyv/alicia_eaton.lelki-elsosegely-gyermekunknek.html

            A brit szerző gyakorlati tanácsok sokaságát írja le könyvében. Írása átmenet az alapelvek és a módszerek bemutatása között, mind a kettőből találkozhatunk példákkal. A címe ellenére nem csak krízisek esetén tudjuk hasznosítani a benne leírtakat, sok olyan tanács szerepel benne, melyek a békésebb, nyitottabb és szabadabb családi légkör megvalósítását segítik elő.

 

Erica Reischer: 75 stratégia boldog és sikeres gyerekek neveléséhez

HVG Könyvek, 2018

2 975 Ft

https://hvgkonyvek.hu/konyv/75-strategia-boldog-es-sikeres-gyerekek-nevelesehez?gclid=Cj0KCQiAw9qOBhC-ARIsAG-rdn4c0WuGMpwEq3L-cHRiOnvvKZ1XG127OFvnPCcf3oqOv73Ar-Oi2MwaAouUEALw_wcB

            A hatásvadásznak ható cím ellenére egy igazán hasznos gyöngyszem ez a könyv, mely a gyakorlat és a módszerek átadását tűzi ki céljául. A könyvben a különböző tanácsok számozva vannak, és a szerző elősegíti, hogy a gyakorlatokat össze is fűzhessük egymással a hivatkozásokkal. Ezt a könyvet nem kell előre elolvasnunk ahhoz, hogy alkalmazni tudjuk. Ha valamilyen szoros helyzet felmerül, leemeljük a polcról, kikeressük az általunk hasznosnak talált módszert, és már be is vethetjük. Gyors, lényegre törő és hatékony, viszont alapelveket vagy mély pszichológiai magyarázatokat ne várjunk tőle.

 

rikka ameboshi fotója a Pexels oldaláról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.